KS Gwiazda Bydgoszcz Rocznik 2000 - strona nieoficjalna

Strona klubowa

Znajdziesz nas też na


 

Wyniki

Ostatnia kolejka 22
BKS CHEMIK II BYDGOSZCZ 2:0 KS GWIAZDA II BYDGOSZCZ
BUDOWLANY KS BYDGOSZCZ 9:0 KS WDA II ŚWIECIE
TĘCZA WIĄG 1:3 AP BRDA BYDGOSZCZ
UKS FALA ŚWIEKATOWO 8:1 GLZS START WARLUBIE
LKS DĄBROWA CHEŁMIŃSKA 3:0 SLKS START PRUSZCZ
LKS POMORZANIN SEROCK pauza

Najnowsza galeria

XVI kolejka SLKS Start Pruszcz vs KS Gwiazda II Bydgoszcz (2014 05 10)
Ładowanie...

Najnowszy film

KS Gwiazda Bydgoszcz Rocznik 2000 - Wygrana

Kontakt

TRENER DRUŻYNY:

Jacek Kaczmarek

TEL. 691 963 379

**************************

ADMINISTRACJA STRONY:

adm.gwiazda2000@gmail.com

 

 

Kontakty

Administrator
zostaw wiadomość
Administrator
status Skype
Administrator
status Gadu-Gadu

Dieta

Dzieci w wieku szkolnym potrzebują zdrowej i zrównoważonej diety, która zapewni im prawidłowy rozwój i umożliwi pełne wykorzystanie ich potencjału intelektualnego. Tymczasem wielu dzieciom od najmłodszych lat towarzyszą złe nawyki żywieniowe: słodkie napoje i przekąski, brak śniadania. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla dzieci w wieku szkolnym? Codzienna dieta dla dzieci w wieku szkolnym powinna zaspokajać ich potrzeby energetyczne oraz zapewniać wzrost.
 

Dieta dla dzieci - potrzeby żywieniowe

Zapotrzebowanie energetyczne dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 17 lat waha się między 1750 a 2500 kalorii. Dokładna ilość kalorii zależy od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej dziecka. Codzienna dieta dziecka musi dostarczać: białka (11 do 15%), węglowodany (50 do 55%) i tłuszcze (30 do 35%), jak również witaminy i minerały.

Dieta dla dzieci - porady praktyczne

Niełatwo jest zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w diecie dziecka. Oto kilka sposobów, jak to osiągnąć.

  • Jeden produkt mleczny do każdego posiłku. U dzieci niezwykle ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia w posiłkach. Wapń jest potrzeby dla prawidłowego rozwoju kości, pomaga również zapobiegać ryzyku osteoporozy w starszym wieku. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne.

  • Jedna porcja białka zwierzęcego dziennie (mięso, ryby, jaja). Zalecana dzienna dawka białka zwierzęcego to 10 g (mięsa, ryb lub jaj) na każdy rok życia, plus jeszcze 10 g. Na przykład 70g dla dziecka w wieku 6 lat, a 100 g dla dziecka w wieku 9 lat (najlepiej w jednym posiłku).

  • Pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Warzywa i owoce mogą być spożywane w każdej postaci: świeże, mrożone, konserwowe.

  • Produkty skrobiowe do każdego posiłku. Chleb, makaron, ryż, ziemniaki itd.

  • Ogranicz cukier. Produkty i napoje zawierające cukier powinny być zarezerwowane na specjalne okazje. Nie należy przyzwyczajać dziecka do smaku cukru, ale nie należy również całkowicie go zakazywać. Warto zachować umiar w tym zakresie i kontrolować spożycie słodyczy i słodkich napojów przez dziecko.

  • Podawaj wodę do picia. Woda jest jedynym napojem, który jest niezbędny dla organizmu. Dobrze jest podawać dziecku zamiast słodkich napojów wodę niegazowaną bez żadnych dodatków.

Prawidłowe żywienie dzieci w wieku szkolnym jest niezwykle istotne dla ich prawidłowego rozwoju psychofizycznego. Powyższe zalecenia należy stosować w ciągu całego dnia i brać je pod uwagę podczas przygotowywania wszystkich posiłków. Pamiętajmy o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i dziecko powinno je jeść codziennie bez wyjątku. Każdy posiłek dla dziecka powinien być przygotowywany ze świeżych składników i zapewniać mu wszystkie niezbędne składniki odżywcze.


Bibliografia

Albrecht P., Szajewska H. Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3829-3
Zdzienicka J. Karmimy małe dziecko, Bis, Warszawa 2002, ISBN 83-88461-69-9
Staszewska- Kwak A., Woś H., Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, ISBN 978-83-200-3615-2
Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9

 

Jak należy układać dietę?

Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy, przedstawia dziesięć najważniejszych zasad, jakimi powinni kierować się młodzi piłkarze. 

Dziesięć najważniejszych zasad diety piłkarza:


1. Dbajcie o odpowiednie nawodnienie – powinniście wypijać w ciągu dnia około dwa litry wody oraz odpowiednią ilość płynów w trakcie treningu, 
2. Każdy spożywany posiłek powinien zawierać białka w jak najlepszej postaci,
3. Każdy spożywany posiłek powinien zawierać węglowodany w jak najlepszej postaci,
4. Każdy spożywany posiłek powinien zawierać tłuszcze w jak najlepszej postaci,
5. Ilość i regularność w spożywaniu posiłków – dostarczajcie organizmowi zbilansowany posiłek co 2-3 godziny,
6. Nie zapominajcie o śniadaniu. To najważniejszy posiłek dnia,
7. Owoce i warzywa powinny się znajdować w każdym waszym posiłku. Ważne żeby łączyć białka z owocami i warzywami,
8. Ostatni posiłek przed snem powinniście spożywać na dwie godziny przed snem. Posiłek nie może być zbyt ciężki, żeby organizm nie był skupiony na trawieniu, ale mógł odpoczywać,
9. Na pewnym etapie trenowania możecie rozważyć suplementację określonych składników pokarmowych. Takie rozwiązanie jest skierowane do nastoletnich zawodników. Koniecznie jednak trzeba skonsultować się z trenerem i specjalistą,
10. To, co jecie, buduje wasze ciało. Wybierając posiłki unikajcie fast-foodów, cukierków, napojów kolorowych gazowanych, tłustych i ciężkich potraw.

Więcej ciekawych informacji na ten i inne tematy na extratime.tvp.pl - serwis treningu piłkarskiego

 

Dieta dla sportowca powinna być dietą wysokoenergetyczną, ze względu na dodatkowe potrzeby organizmu, związane ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Dieta ta jest przeznaczona dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających regularnie sport, które chcą kształtować masę mięśniową i osiągnąć doskonałą kondycję. Ponadto, dieta sportowca to również dieta proteinowa. Białko jako jeden ze składników odżywczych jest ważne przede wszystkim do rozbudowy masy mięśniowej i stabilizacji odnowy komórek organizmu.

Dieta białkowa

Wskazane jest, aby dieta dla sportowca była dietą proteinową. Białko powinno być dostarczane w ilości 2-3 g na kilogram masy ciała na dobę. Norma dla osób niećwiczących wynosi około 1 g białka na kilogram masy ciała na dobę. Białko zawarte w diecie powinno być pełnowartościowe. Najlepiej zatem, aby pochodziło z produktów takich, jak:

  • chude mięso drobiowe,
  • ryby,
  • jaja,
  • chudy nabiał.

Białko zapewnia rozbudowę masy mięśniowej. Przy bardzo dużej aktywności fizycznej i po konsultacji z dietetykiem możliwe jest dołączenie do codziennego menu suplementów diety – odżywek białkowych. Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tego typu preparatów, ponieważ zbyt duża ilość białka w organizmie obciąża nerki i wątrobę – może być zatem bardzo niebezpieczna dla zdrowia. 

A ile węglowodanów?

Niezwykle istotna w diecie dla sportowców jest również odpowiednia podaż węglowodanów. Węglowodany zapewniają energię, która jest niezbędna do wykonywania ćwiczeń fizycznych, prowadzenia regularnego treningu. Poza tym, węglowodany zapobiegają procesom katabolizmu, a więc rozpadowi białek mięśniowych. Dieta sportowca powinna uwzględniać przede wszystkim węglowodany pochodzące z produktów pełnoziarnistych, czyli z pieczywa pełnoziarnistego, makaronów, pieczywa razowego, niełuskanego ryżu oraz z ziemniaków.

Odpowiednia dawka tłuszczu

W diecie dla sportowców tłuszcz powinien być dostarczany w ilości odpowiedniej dla zapotrzebowania energetycznego. Wynosić powinien około 25-30% całej energii. Źródło energii powinny stanowić oleje roślinne, orzechy i pestki nasion oleistych, np. pestki słonecznika.

Pij dużo wody

Stosując dietę dla sportowca, należy dostarczać organizmowi duże ilości wody, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie, a także zapobiegać obciążeniu nerek przez zwiększoną ilość białka. Podczas treningów można pić napoje izotoniczne, dzięki którym zapobiegnie się utracie elektrolitów i zaburzeniu gospodarki mineralnej.

Dieta sportowca – jadłospis

Pierwsze śniadanie (350 kcal): dwie małe kromki chleba pełnoziarnistego (100 g), polędwica sopocka (50 g), dwa surowe ogórki, jeden pomidor (100 g), szklanka kefiru (200 g).

Drugie śniadanie (250 kcal): jedna bułka pełnoziarnista (60 g), pasta (ser biały półtłusty – 80 g, starty ogórek – dowolna ilość, przyprawy).

Obiad (450 kcal): pieczony filet z kurczaka (200 g), fasolka szparagowa (300 g), ryż brązowy (50 g).

Podwieczorek (100 kcal): jeden banan (100 g).

Kolacja (300 kcal): kalafior gotowany (300 g), jajko sadzone na 5 g oleju słonecznikowego, jedna kromka chleba pełnoziarnistego.

Stosowanie diety dla sportowca stwarza możliwość
rozbudowania masy mięśniowej, ale także pozwala uniknąć stanów osłabienia i wycieńczenia, które mogą wystąpić przy wzmożonym wysiłku fizycznym.     


Bibliografia

Celejowa I. Żywienie w sporcie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, ISBN 978-83-200-3691-6
Hołub B. Co jeść, aby przyspieszyć budowę tkanki mięśniowej, Wektor, Warszawa 2005, ISBN 83-922198-0-5
Czuba M., Poprzęcki S., Szukała D., Zając A. Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego, AWF Katowice, Katowice 2010, ISBN 978-83-60841-51-8
Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7

 

Kalendarium

25

06-2017

niedziela

26

06-2017

pon.

27

06-2017

wtorek

28

06-2017

środa

29

06-2017

czwartek

30

06-2017

piątek

01

07-2017

sobota

Reklama

Ostatnie spotkanie

BKS CHEMIK II BYDGOSZCZKS GWIAZDA II BYDGOSZCZ
BKS CHEMIK II BYDGOSZCZ 2:0 KS GWIAZDA II BYDGOSZCZ
2014-06-14, 14:00:00
Bydgoszcz, ul. Glinki 65 - boisko boczne
    relacja »

Statystyki drużyny

Zaprzyjaźnione kluby

Logowanie

Buttony

Losowa galeria

V kolejka KS GWIAZDA BYDGOSZCZ vs SLKS START PRUSZCZ POMORSKI (2013.09.28)
Ładowanie...

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 1 gość

dzisiaj: 71, wczoraj: 133
ogółem: 1 029 965

statystyki szczegółowe